Uitspraak: KNGU / Wevers, ECLI:NL:GHARL:2021:6397

Woensdag 30 juni oordeelde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in kort geding dat de KNGU turncoach Wevers toch niet hoeft voor te dragen als begeleider voor de aankomende Olympische Spelen in Tokyo. Op 18 juni jl. had de kantonrechter van de rechtbank Gelderland in kort geding nog geoordeeld dat de turnbond Wevers als begeleider bij NOC*NSF diende voor te dragen, zulks op straffe van een dwangsom. 

De KNGU kon zich in dit oordeel niet vinden en tekende beroep aan tegen het vonnis van de kantonrechter. In beroep heeft het hof nu geoordeeld dat het aan de KNGU is om te bepalen wie er deel uit mogen maken van het begeleidingsteam voor Tokyo. De omschrijving in de arbeidsovereenkomst dat Wevers onder andere als taak heeft ‘lid van begeleidingsteam van grote evenenementen’ betekent niet dat hij dit recth automatisch heeft. De bondscoach en de KNGU zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de samenstelling van het begeleidingsteam, aldus het hof. 

Ook is er geen sprake van strijd met goed werkgeverschap, nu de KNGU eigen beleidsafwegingen en -keuzes mag maken, het besluit zorgvuldig tot stand is gekomen en vervolgens persoonlijk is medegedeeld aan Wevers. 

U kunt de uitspraak hier raadplegen.