uitspraak EHRM: Semenya v. Switserland

Op 11 juli 2023 heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens uitspraak gedaan in de zaak tussen Semenya en Zwitserland.   

In deze meerderheidsuitspraak (4 tegen 3) is gesteld dat diverse rechten van hardloopster Semenya geschonden waren. 

Semenya heeft van nature hoge testosteron waarden. Enige jaren geleden heeft de internationale atletiekfederatie World Athletics (IAAF) regels geïntroduceerd waardoor Semenya verplicht medicijnen zou moeten slikken om de hormoon waarden omlaag te brengen. Dit weigert zij waardoor zij niet kan deelnemen aan wedstrijden. Dit terwijl zij daarvoor zeer succesvol was, met name op de 800 meter. Ze heeft meerdere gouden medailles.

Semenya heeft deze regels dan ook aangevochten en is uiteindelijk bij het CAS in Zwitserland terecht gekomen. Die stelde haar in het ongelijk. Hierop is zij een zaak begonnen bij het EHRM. 

Het EHRM stelt nu dat sprake is van schending van het verbod op discriminatie in combinatie met het recht op een privé leven. Het EHRM geeft daarnaast aan dat voor Semenya er zeer grote belangen op het spel staan en dat er zeer weinig beoordelingsvrijheid is bij een belangrijk grondrecht zoals het recht op gelijke behandeling ongeacht geslacht. Het EHRM stelt dat Zwitserland een te ruime beoordelingsvrijheid heeft genomen (feitelijk het CAS) én dat de zaak uitvoerig inhoudelijk en procedureel bekeken had moeten worden en dit onvoldoende is gebeurd.

De uitspraak is hier te vinden.