Verslag tweede Actualiteitencongres (2024)

Op vrijdag 7 juni 2024 vond de tweede editie van het jaarlijkse Actualiteitencongres van de Vereniging voor Sport en Recht plaats in de Monarch Tower, de prachtige locatie van de Nederlandse Orde van Advocaten in Den Haag. Het congres werd geopend door onze voorzitter, Frans de Weger, die zijn dank uitsprak voor het gebruik van de locatie en kort de toekomstplannen van de vereniging besprak. Tevens werd de nieuwe datum voor de aankomende ledenvergadering bekendgemaakt: donderdag 14 november 2024.

Prof. mr. Heiko van Staveren opende het inhoudelijke programma met een boeiende presentatie over de historische ontwikkeling van het sport en recht. Hij besprak verschillende onderwerpen, waaronder wetgeving en jurisprudentie, en verschafte inzicht in zowel de EU- als Nederlandse wetgeving rondom sport en weddenschappen. Daarnaast behandelde hij de historische ontwikkeling van het sport en recht, van amateurisme naar beroepssport, en de impact daarvan op het juridische denken. Ook illustreerde hij hoe uitspraken zoals het befaamde Bosman-arrest de juridische grenzen binnen de sport hebben bepaald. Zijn presentatie bood waardevolle inzichten over de wisselwerking tussen sportregels en rechtsregels. Een goed startpunt van de dag!

Mr. Rosalie Tamminga vervolgde met een presentatie over de actuele ontwikkelingen op het gebied van integriteit in de sport en de rol van het tuchtrecht. Ze behandelde thema’s zoals doping, matchfixing en grensoverschrijdend gedrag. Mr. Tamminga besprak de routes die gevolgd kunnen worden bij incidenten en de rol van het tuchtrecht bij het bevorderen van een integere sportcultuur. Haar presentatie bracht nieuwe inzichten naar voren en vergrootte ons bewustzijn van integriteitsuitdagingen in de sport, een onderwerp dat momenteel sterk leeft in de maatschappij.

 

Na een korte koffiepauze besprak Mr. Niels Jansen in zijn presentatie ‘Iedereen is gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen’ de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de sport. Hij behandelde onder andere de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen in het betaald voetbal, de bepalingen in de Nederlandse CAO voor Contractspelers Betaald Voetbal, de rol van clubs en de KNVB bij het professionaliseren van de voetbalsector, en de toekomst van vrouwenvoetbal door een vergelijking te maken tussen Nederland, Engeland en de VS. Zijn presentatie bood waardevolle inzichten en leidde tot een levendige discussie over de toekomst van gelijkheid in de sport.

Na een goed verzorgde lunch gaf Dr. Daniela Heerdt een presentatie over de ontwikkeling van mensenrechten binnen de sportwereld, met een focus op de Caster Semenya-zaak. Ook besprak ze de rol van sportorganisaties bij het respecteren van mensenrechten, de uitdagingen rondom het WK 2022 in Qatar. Dr. Heerdt benadrukte ook het belang van naleving van mensenrechten door het CAS en de stappen die het CAS heeft gezet om een eerlijk proces te waarborgen. Dr. Heerdt heeft de complexe dynamiek van mensenrechten in de sport helder belicht en biedt stof tot verdere reflectie en actie.

Prof. dr. An Vermeersch van de Universiteit Gent gaf vervolgens een presentatie over de toepassing van het Europees recht op sport na de recente “Kerst-uitspraken” van het Europees Hof van Justitie. Ze besprak de impact van ‘homegrown’-regels op concurrentie en vrij verkeer binnen de EU, de mededingingsrechtelijke implicaties van pre-autorisatieregels van de ISU, en het geschil tussen de European Super League (ESL) en FIFA/UEFA. Haar presentatie bood waardevolle perspectieven op de unieke positie van sport binnen de EU en de rol van sportfederaties als toezichthouders.

 

Het congres werd afgesloten met een boeiende presentatie door Mr. Paul Foortse, die, naast zijn inzichten over de (fiscale) ontwikkelingen in de tenniswereld en de invloed van kapitalisme in de voetbalwereld, boeiende anekdotes uit zijn rijke carrière deelde. Hij besprak onder andere zijn ervaringen met Boris Becker en bekende voetballers zoals Patrick Kluivert en Winston Bogarde. Als afsluitende presentatie van de dag zorgde Mr. Foortse voor een mooie laatste indruk en rondde het evenement op een memorabele wijze af.

Na de laatste presentatie vond er een gezellige borrel plaats, waar de deelnemers en sprekers de dag konden afsluiten onder het genot van een hapje en drankje.


We kijken als bestuur met trots terug op een zeer geslaagde tweede editie van het Actualiteitencongres van de Vereniging voor Sport en Recht. De goede discussies, verhelderende inzichten, gelegenheid tot netwerken en de mooie locatie van de Nederlandse Orde van Advocaten hebben deze dag tot een groot succes gemaakt. We danken alle sprekers voor hun waardevolle bijdragen en alle aanwezigen voor hun betrokkenheid en enthousiasme.